Miért sírnak kevesebbet a férfiak? Talán érzéketlenek?

Síró férfi
Total
0
Shares

A sírást legtöbbször a gyengébbik nem képviselőivel hozzuk kapcsolatba. A férfiaknál gyakran még a legtragikusabb, vagy legmeghatóbb szituációban is rezzenéstelen arcot vágnak. Vajon tényleg igaz ez?

Ezeknek a megállapításoknak mind kulturális, mind biológiai alapjai is lehetnek.

A kutatások azt igazolták, hogy a férfiak valóban kevesebbet könnyeznek a nőknél, azonban a két nem ugyan olyan érzelmi hatások következtében válik szomorúvá és ezt a nők sokkal intenzívebben élik meg. Holland kutatók szerint a nők ötször gyakrabban sírnak a férfiaknál. Ráadásul, ha a férfiak el is érzékenyülnek, – az ő sírásuk rövidebb ideig, mindössze 2-3 percig tart (nőknél ez átlagosan 6 perc, – de akár órákig is eltarthat).

Sok esetben a hormonok a felelősek

A férfiak esetében a rövidebb, kevésbé intenzív sírás valószínűleg a tesztoszteron számlájára írható, – ez hátráltatja kissé,- nők esetében ez a prolaktin hormonnal függ össze. (Ez a hormon sok mindenért felel a női szervezetben: terhesség alatt és után a tejmirigyek serkentése, tejtermelődés, a menstruációs ciklusért, a peteérésért, stb.) Változó korú nőknél ennek a hormonnak a szintje csökken, míg a tesztoszteron szintjük emelkedik. Állítólag ebből is következik, hogy az idősebb nők ritkábban sírnak. Egy Brit kutatásból kiderült, hogy 12 éves kor előtt a fiúk és a lányok nagyjából ugyan annyit sírnak. Később a nemi hormonok termelésének beindulásával mindez megváltozik. Ez is bizonyítja a hormonok szerepét a sírásban.

A könnyezés mértékének azonban lehet anatómiai háttere is. A nők könnyvezetéke rövidebb és sekélyebb, aminek köszönhetően a könnyek hamarabb felszínre kerülnek.

Miért jó sírni?

  • A sírás több érzelem kimutatásakor is jelentkezhet. Elsősorban bánatkor, de olykor a nagy öröm esetén is.
  • A sírás fő feladata a személy nyugtatása, mivel a könnyek endorfint és további hormonokat tartalmaznak, ezzel pedig enyhíthetjük a bánatunkat.
  • Bizonyos szintű védelmet is jelenthet veszély esetén a „támadóval” szemben, mivel empátiát és bűntudatot kelthet a bántalmazóban.
  • Ha a szemsérülés miatt kezdünk könnyezni, ez nem tekinthető sírásnak (minden emlős rendelkezik könnymirigyekkel, de csak az embernél függ össze az érzelmek kimutatásával is.
Női popsi gyakorlatok

A leghatékonyabb popsi gyakorlatok!

A profik ajánlásával A női sportolók (még a kezdők is) a legnagyobb hangsúlyt a farizom (gluteusz-maximus) fejlesztésére, javítására…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek