Miért és mennyire veszélyesek a gyógyszerek a környezetünkre?

Gyógyszerek
Total
0
Shares

Mindannyian hallottunk már a különböző gyógyszerek mellékhatásairól. Isten óvjon bennünket, hogy elolvassuk, amit a gyógyszeres dobozokba tesznek tájékoztatóként, – különösen, ha van némi hipochondriánk. Sok esetben egy erőseb gyógyszernél az eszméletvesztést, vagy akár a halált is említik a mellékhatások következményeként. Nyilvánvalóan ezzel védekeznek a későbbi pereskedésektől a gyógyszer gyártók. Ha ez nem lenne elegendő veszély, lássunk néhány példát (a teljesség igénye nélkül), hogyan hatnak a gyógyszerek a természetre.

A világon orvosi és állatorvosi használatra több, mint 4000 gyógyszert alkalmaznak. Ezek egy része, – kis mennyiségben ugyan, – de a vizelettel együtt bekerül a szennyvízbe, vagy néha egyenesen a környezetbe is. Ezek, ahelyett, hogy segítenének, gyakran jelentős károkat okozhatnak a környezetben.

Tudtad?

28 éve nincs új gyógyszer! Ezzel együtt a baktériumok folyamatosan fejlődnek, amivel egyre ellenállóbbakká is válnak. A vízben oldott baktériumok (mert, hogy bekerülnek oda is) a folyamatot csak még inkább felgyorsítják. Európában a baktériumok antibiotikumokkal szembeni ellenállása jelentős problémának számít, és a szakértők szerint csak idő kérdése, hogy emiatt mikor válnak a könnyebb megbetegedések is halálos kimenetelűvé.

Veszély a növény és állatvilágra

A diklofenák és az ibuprofen, melyet az emberek a fájdalomcsillapításra használnak, problémát okozhatnak, konkrétan lassíthatják jónéhány növény fejlődését (pl. retek, fejes saláta).

A diklofenák veszélyezteti a keselyű fajokat is. Jelenleg három fajuk áll a kipusztulás szélén ennek a gyógyszernek a köszönhetően. (Ázsiában gyakran használnak a szarvasmarhák gyógyítására diklofenákot, mint láz és gyulladáscsökkentőt.)

Az antidepresszánsok, mint pl. a prozac, vagy a margilan használata az utóbbi években egyre jobban emelkedik. Amerikában a lakosság 13%-a használja, míg Közép-Európában (hazánkban is) 15%-ra emelkedett és ezzel az utóbbi években megháromszorozódott a fogyasztók száma. Nem örülnek ennek a garnélarákok sem, mivel ez veszélyezteti a populáció fennmaradását.

A gyógyszerek pusztítják a planktonokat. Itt a koleszterinszint csökkentők és az antibiotikumok az elsősorban felelőssé tehető gyógyszerek. A planktonok pusztulása a tápláléklánc megbomlása miatt végzetes következményekkel járhat, a halak pusztulását okozhatja.

Gyorsan a hermafroditizmushoz! A vízben már kis mennyiségű ösztrogén hatására is a hím halak hermafroditává válhatnak. Olyan fehérjéket kezdenek termelni, amelyeket a nőstény egyedek az ikrák fejlődésének biztosítására használnak, és egy idő után maguk is ikrák termelésébe kezdenek. A felborult szaporodási ciklus a populáció csökkenését idézi elő.

Alacsony a tesztoszteron szinted?

Alacsony a tesztoszteron szinted?

Ne szégyelld, – Tegyél ellene! Bármennyire is a „férfi az erősebbik nem”, – a problémáiról nem szívesen beszél,…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek