A cinkhiány összefüggésbe hozható az autizmussal

Cinkforrás
Total
0
Shares

A cinkhiány egyik oka lehet az autizmus terjedésének; s ha így van, akkor ez az ásvány kulcsszerepet játszhat a betegség megelőzésében és kezelésében.

Amíg a baba a méhben fejlődik, a cink alapvető fontosságú az agyi szinapszisok kialakulásához. A terhes nők cinkszedése tehát egyik ellenszere lehet az „autizmusjárványnak”, – mondják a Stanford Egyetem Orvosi karának kutatói.

Az autizmussal küzdő kisgyermekek ugyanúgy szedhetnének táplálék-kiegészítőket, amely esetleg visszafordíthatná az állapotukat.

A cink működésének lényege, hogy két fehérjéhez (Shank2 és Shank3 –hoz) kapcsolódik, amelyek alapvető szerepet játszanak a neuronok kommunikációját lehetővé tevő szinapszisok kialakulásában és fejlődésében.

„ A korai fejlődési szakaszban a cinkhiány közrejátszhat az autizmus kialakulásában a sérült szinaptikus fejlődés, illetve az elégtelen neurális körforgás-képződés okán” – mondja a kutatók egyike, John Huguenard professzor. A tudós szerint a bírálók még mindig nem döntöttek, hogy a cinkhiány valóban közvetlenül összefüggésbe hozható-e az autizmussal, főképp mert eddig nem végeztek ellenőrzött vizsgálatokat a cink étrend-kiegészítők használatával kapcsolatban, akár megelőző szerként terhes nőknél, akár autizmussal diagnosztizált gyermekek kezelésére. Az óvatosabbak arra figyelmeztetnek, hogy a túl sok cinkbevitel, csökkentheti a réz mennyiségét, amelyet testünk abszorbeálni képes, és ez vérszegénységhez vezet. Az is lehetséges azonban, hogy az abszorpciós elégtelenség oka a gyengén működő bélrendszerben keresendő, amely nem képes megfelelően felszívni a cinket.

Ha minőségi étrendkiegészítőt szeretnél, itt eléred: DrVit Webshop

Emésztési problémák

Gyilkos támadások a beleink ellen

Talán már te is hallottad, hogy mikrobiom az immunrendszerünk irányító központja. Épp ezért feltétlenül szükséges, hogy tartsuk egészségesen…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek