Top Secret

Eltitkolt gyógyszerbotrányok
Total
0
Shares

Eltitkolt gyógyszerbotrányok

Mint tudjuk a gyógyszerek nagyon sok esetben hatékonyak különböző betegségekre. Nélkülük valószínűleg az emberiség nem élhetne meg ilyen hosszú életkort, mint amit a jelenlegi felmérések mutatnak. Ezek tények. Mégis úgy gondolom, hogy sokkal hatékonyabb lenne, hogy ha megfelelő tájékoztatással, egészségre neveléssel és különböző természetes módszerekkel próbálnák az egészségünket megőrizni és a hosszabb életre törekedni. Az egészségünket könnyebb fenntartani, mint később a betegségeket orvosolni. Kisebb gondoknál sokszor elég lenne az életmódváltás, a táplálkozás helyes beállítása, a megfelelő pihenés, egy „kevés” mozgás, illetve étrend-kiegészítők, gyógynövények használata. Szükség van a gyógyszerekre, de csak, ha valóban olyan komoly betegségről van szó, amit másként nem tudnánk megoldani. Nem szabadna rögtön az első megfázásra, kisebb fájdalmakra, emésztési rendellenességekre, stb. olyan gyógyszerekhez nyúlnunk, amik több kárt okoznak, mint hasznot. Az értelmetlen gyógyszerhasználat miatt (ami csak tünetileg kezel, de az okokat nem szünteti meg), később újabb 1-2 gyógyszert kell használnunk, – hogy a mellékhatásokat orvosoljuk. Sokan vakon bíznak az orvosokban és a gyógyszerészekben, – na meg az adott gyógyszerben. Ez a bizalom természetünkből, neveltetésünkből adódik, hiszen ki és mi gyógyíthatna meg minket, mint az orvos a gyógyszereivel. És valóban, a gyógyszerek arra valók, hogy meggyógyítsanak és az orvosok ezeket a legjobb tudásuk és lelkiismeretük szerint fel is írják. Ez így van jól. Csakhogy nem számolunk egy másik faktorral! Mégpedig azzal, hogy a gyógyszergyártás (az utóbbi 20 évben legalábbis egészen biztosan) profitorientált iparággá nőtte ki magát, ahol a gyártók egymással versenyeznek a vásárlók pénzéért, az állami támogatásokért,- a minél nagyobb haszonért. Mint minden más iparágban a gyártók igyekeznek a legkisebb befektetéssel, a legnagyobb hasznot hozni,- mindezt a legrövidebb időn belül. Nem csoda, hogy ez gyakran megy a biztonság rovására. Profitvesztéssel járna, ha még egy plusz ellenőrző kísérletet végeznének, vagy gyógynövény hatóanyagokat használnának a szintetikus gyógyszerek helyett. Ne felejtsd el, a gyártók mögött milliónyi érdek, lobbi, ipari verseny, családi összefonódás és egyéb motiváció húzódik. Ezért van az, hogy néha úgy érezheted, hogy az orvos-látogató és az orvos kapcsolata olyan, mint egy utazási iroda ajánlata.

Az otthoni fájdalomcsillapítóktól kezdve a vényköteles orvosságokig minden gyógyszernek van mellékhatása. Vajon tudjuk, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe és milyen komoly hatásai lehetnek akár a legártalmatlanabbnak tűnő gyógyszernek is?

A statisztikák szerint pl. az USA-ban évi 100.000 ember halála hozható összefüggésbe gyógyszer-mellékhatásokkal. Elmondható, hogy a fejlett országokban többen halnak meg gyógyszerek mellékhatásainak következtében, mint a legrettegettebb betegségek miatt. Úgy tűnik, hogy a „kockázatok és mellékhatások” gyakran bizony indokolatlanul nagyok. A magyarországi statisztikát nem ismerjük pontosan, de talán jobb is így.

Lássunk néhány ismert gyógyszert!

Acetilszalicilsav

(Magyarországon a 2018-as adatok szerint a 4. leggyakrabban alkalmazott gyógyszer.) A lázat és fájdalomérzetet generáló enzim, illetve a gyomor nyálkahártyájának védelmében részt vevő enzim, hasonló egymáshoz, az aszpirin hatóanyaga pedig mindkettőt bénítja. Különösen veszélyes az alkalmazása azoknál, akiknél több fekélyképződést elősegítő tényező is fennáll, pl.: rendszertelen étkezés, stressz, dohányzás, rendszeres kávéfogyasztás vagy a Helicobacter Pylori baktérium elszaporodása. Azok pedig, akik valamilyen véralvadásgátlót szednek, a vérzési idő növekedése miatt szintén nem javasolt aszpirin szedése. Aszpirinrezisztencia esetén a stroke vagy szívinfarktus a gyógyszer alkalmazása ellenére is felléphet, ezért ha ez bebizonyosodik elkerülhető a gyógyszer felesleges szedése. 12 éves életkor alatt semmilyen esetben ne alkalmazzuk a Reye-szindróma veszélye miatt.

Paracetamol

Nagy adagban alkalmazva súlyosan májkárosító, illetve a már fennálló májelégtelenséget súlyosbítja. Felnőtteknek szigorúan naponta maximum 4 grammot lehet bevenni, 4 óránként elosztva. Súlyos májbetegségben és krónikus alkoholfogyasztóknak nem szabad paracetamolt szedni, illetve alkohollal együttesen alkalmazni.

Ibuprofen

Az ibuprofennek gyomornyálkahártya károsító hatása ugyanúgy van, mint az aszpirinnek, illetve súlyosan károsítja a vesét is, akár veseelégtelenséget is okozhat. Ajánlott a lehető legkisebb dózisban a lehető legrövidebb ideig szedni.

Antibiotikumok

Egy amerikai tanulmány szerint a gyógyszerrel összefüggésbe hozható sürgősségi esetek közül 5-ből 1-et antibiotikum mellékhatás okoz.

Leggyakoribb mellékhatásai:

  • A gyomor- bélrendszerrel összefüggő problémák (emésztési problémák, hasmenés, hányás, gyomorgörcs, vagy fájdalom).
  • Második leggyakoribb a gombás fertőzés (szájüreg, torok és hüvely gombás fertőzései).
  • Súlyosabb következménye lehet a rezisztencia kialakulása, ami olyan fertőzésekhez vezethet, melyek már nem reagálnak kezelésre. Ilyen gyakori kórokozó a Clostridium difficile, mely akár életveszélyes is lehet.

A kinolonok (pl. ciprofloxacn, ofloxacin) használatát az európai gyógyszerhatóság korlátozta a közelmúltban súlyos mellékhatások miatt. Az izom-csontrendszer súlyos mellékhatásai közé tartozik az íngyulladás, az ínszakadás, az izomfájdalom, az izomgyengeség, az ízületi fájdalom, az ízületi duzzanat és a járási zavar. A perifériás és központi idegrendszer súlyos mellékhatásai közé tartozik a perifériás neuropátia, az álmatlanság, a depresszió, a fáradtság, a memóriaromlás, valamint a látás-, a hallás-, a szaglás- és az ízérzékelés romlása.

Hormonális fogamzásgátló tabletták

A hormonális fogamzásgátló tablettáknak számos mellékhatása ismert: pecsételő vérzés, migrén, hízás, hangulatingadozás, csökkent libidó. Továbbá növeli a kardiovaszkuláris események kialakulásának kockázatát (szívinfarktus, stroke, vénás trombózis), illetve bizonyos daganat típusok kialakulását (emlő, máj, méhnyak rák).

Antidepresszánsok és szorongásoldók

Leggyakoribb mellékhatásuk a zavartság, hányás, testsúlynövekedés, magas vérnyomás, súlyosabb pedig az öngyilkossági gondolatok. Kutatások kimutatták, hogy 24 év alatt SSRI típusú antidepresszánst szedő fiatalok között kétszer annyira gyakori volt az öngyilkossági késztetés, mint a gyógyszert nem szedőknél.

Gyomorsav csökkentők

Magyarországon az 5. leggyakrabban használt gyógyszerek a gyomorsav csökkentők, míg Kanadában ez a 2. leggyakrabban felírt, és mint kiderült, sok esetben indokolatlanul, vagy hosszabb ideig használt, mint ahogy szükséges lenne. A következő mellékhatásokat okozhatja ugyanis: csonttörések, vesekárosodás, gyomorfertőzés, és demenciára való hajlam. Kanadai orvosok kezdeményezése Torontóban elérte, hogy a betegek 26%-a ne szedje többé a savcsökkentőket, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy gyakran életmódbeli változtatásokkal is elérhető a gyógyszer elhagyása.

Antihisztaminok

Főleg allergia szezonban a vény nélkül is kapható gyógyszer szedése nagyon gyakori. Asztmásoknak, máj- és vesebetegeknek pedig kifejezetten nem ajánlott. Kellemetlen hatásai az álmosság, vizelési nehézség, gyomorfájdalom, homályos látás, szájszárazság, fejfájás, sárgaság.

Amikor azt hiszed, hogy ennél rosszabb nem lehet…

2004 az orvostudomány fekete éveként szerepel az USA történetében. A Merck vállalat által bevezetett Vioxx nevű fájdalomcsillapítóról ugyanis kiderült, hogy 3-5-szörösére növeli az infarktus és a stroke kockázatát. A gyógyszer forgalmazásának 4 éve alatt körülbelül 140 000 amerikai és 55 ezer francia halt meg a mellékhatások miatt. A botrány tovább dagadt, amikor kiderült, hogy erről a Merck már a fejlesztési stádiumban tudott, csak eltitkolta.

Ez a hozzáállás a világ szinte minden táján jellemző. A világon az utóbbi 10 évben több mint 10 gyógyszert kellett visszavonni, mert piacra kerülésük után kiderült, mellékhatásuk halál lehet. Mindegyik esetben a gyártó az utolsó pillanatig igyekezett elbagatellizálni a mellékhatások jelentőségét. Szerintük nem bizonyítható az ok-okozati kapcsolat a gyógyszer és a bekövetkezett tragédiák között. A sokszor megítélt kártérítés nem orvosolta a család fájdalmát.

A Bayer gyógyszer-óriásvállalatra is rájárt a rúd

Legalább két nemzetközi botrány fűződik hozzájuk, mely több száz halálos áldozatot követelt.

Lehet, hogy ők is fontosabbnak tartják az üzleti hasznot, mint az emberéletet?

2001-ben a Lipobay nevű vérzsír-csökkentő, fogyást elősegítő szer mellékhatásaként veseelégtelenségben halt meg 52 ember. Az elkövetkező években 8800 per indult a Bayer ellen és a cég hatalmas mennyiségű kártérítést volt kénytelen fizetni az áldozatok családjának.

2007-ben ismét a Bayer nevével volt tele a sajtó. Ezúttal egy Trasylol nevű szívműtéteknél alkalmazott szerükről derült ki, hogy növeli a műtét közbeni hirtelen halál kockázatát.

2009-ben Ázsiából jeleztek bajt. Egy Tajvanon forgalmazott vérkészítményben, melyet szintén a Bayer gyártott, HIV-vírust találtak. Az AIDS-el megfertőzött páciensek közt kisgyermekek is akadtak, így a botrány még hatalmasabbra nőtt. Ezt követően a károsultak és az ügyvédeik követelték, hogy a Bayer-nél rendeljenek el belső vizsgálatot, mivel, mint kiderült, egyre több készítményük biztonságossága enyhén szólva is kétséges.

Még oldalak tucatjain fejtegethetném a különböző gyógyszerek súlyos mellékhatásait, de úgy gondolom ezek az adatok is éppen eléggé meggyőzőek.

Levonva a konzekvenciát, érdemes egészségesebben élnünk, táplálkoznunk, figyelnünk a testünk jelzéseire és megpróbálni megszüntetni a bajt okozó forrásokat. Szedjünk minél kevesebb gyógyszert és főleg ne halmozzunk több típust. Ha bajt észlelünk, azonnal álljunk le a szedéssel és konzultáljunk egy MEGBÍZHATÓ orvossal.

gyógyszerek veszélyei

A paracetamol és más gyógyszerek veszélyei

NEM VAGY ELÉG EGYÜTTÉRZŐ?- Lehet, hogy túl sokáig használtad a Neocitránt. NEHÉZ A KONCENTRÁCIÓ? VAGY ROMLOTT A MEMÓRIÁD?…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek