Néhány ok, ami izomgörcsöket okozhat

Néhány ok, ami izomgörcsöket okozhat
Total
0
Shares

Kivel ne fordult volna elő, hogy a legváratlanabb pillanatban, akár egy étteremben, vagy moziban ülve, vagy talán az éjszaka kellős közepén a legmélyebb álmunkból ébresztve hirtelen begörcsöl a combunk, vagy a vádlink?

Sokan tanácstalanok, hogy ez vajon mitől fordulhatott elő és a jövőben hogyan tudnák ezt elkerülni, megelőzni.

Az izomgörcsöknek több oka is lehet, felsorolunk néhánya:

Dehidratáció

A megfelelő napi folyadékmennyiséget nem lehet elég sokszor hangsúlyozni. Nagyon fontos az elegendő víz bevitele a szervezetbe, számos okból kifolyólag is. az elektrolitok hiánya miatt nemcsak elgyengülünk, hanem izmaink is görcsölni fognak. A megfelelő folyadékháztartás a vérkeringés miatt is fontos – ha az izmokba nem jut elég vér, akkor ez is görcsöléshez vezethet.

Magnéziumhiány

Az izomgörcsök leggyakoribb okozója, ha szervezetünk nem jut elég magnéziumhoz (vagy éppen kalciumhoz). Gyakran alakul ki ebben az esetben lábgörcs, amit a leggyorsabban egy magnézium (vagy kalcium) kapszulával sok esetben el tudunk mulasztani, hosszú távon azonban nem árt, ha megpróbáljuk ezeket az ásványi anyagokat rendszeresen pótolni. Sajnos manapság a növényeink alig-alig tartalmaznak magnéziumot, köszönhetően a savas esőknek és a műtrágyázásnak. (A lakosság 70%-a magnéziumhiányban szenved.) Érdemes étrend-kiegészítővel pótolnunk ezt a nélkülözhetetlen ásványi anyagot. A legjobb megoldás a magnézium biszglicinátot tartalmazó Active Magnezium.

Nyújtás hiánya

Leggyakoribb az izom túlterhelése következtében kialakuló izomgörcs, ami sportolás vagy hosszan tartó fizikai megterhelés hatására következik be. Nagyon fontos sportolás előtt a nyújtás a bemelegítés után, illetve az edzésünk végeztével is. A nyújtásokkal segítjük az izmok regenerációját.

Érdekességek a bélflóráról

Érdekességek a bélflóráról

Bizonyos baktériumfajok az agyunkra és a viselkedésünkre gyakorolt hatása már egy ideje közismertek. Két baktériumfaj, a Lactobacillus helveticus…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek