Életet menthet a délutáni alvás

Délutáni alvás
Total
0
Shares

Manolisz Kallisztratosz görög kardiológus tanulmánya szerint akár életmentő is lehet a délutáni alvás.

Egy tanulmány szerint a délutáni alvás vérnyomáscsökkentő hatású lehet, és csökkentheti a szívroham kockázatát.

A vizsgálat során 386 magas vérnyomású páciens esetében mérték a délutáni alvás hatását. A résztvevők átlagos életkora 61,4 év volt. A nap közben alvók vérnyomása napi átlagban 5 százalékkal alacsonyabb volt, mint azoké, akik nem pihentek le. A délutáni alvók körében ráadásul a magas vérnyomás kevésbé károsította az artériákat és a szívet.

A tanulmányban a magas vérnyomást befolyásoló egyéb faktorokat, a kort, a nemet, a testtömeg-indexet, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a testmozgást és a koffeinbevitelt is figyelembe vették.

A kardiológus kutató szerint lehet, hogy az észlelt vérnyomáscsökkenés alacsonynak tűnik, de korábbi tanulmányok azt igazolták, hogy már ez is mérsékelheti a kardiovaszkuláris események kockázatát. Az új kutatás kapcsolatot talált a délutáni alvás hossza és a hipertónia között is: azoknál mérték az egészségesebb vérnyomásértéket, akik délután legalább egy órát aludtak.

Kallisztratosz elmondta, hogy a nappali alvás szokása manapság, a kilenctől ötig tartó munkakultúra korában szinte privilégiumnak számít. A tanulmány nemcsak azt mutatta ki, hogy a délutáni alvás kapcsolatba hozható az alacsonyabb vérnyomással, de azt is, hogy a hosszabb alvás még jótékonyabb hatású.

Gyógyszerek

Miért és mennyire veszélyesek a gyógyszerek a környezetünkre?

Mindannyian hallottunk már a különböző gyógyszerek mellékhatásairól. Isten óvjon bennünket, hogy elolvassuk, amit a gyógyszeres dobozokba tesznek tájékoztatóként,…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek