Nem csak a testünket, de az agyunkat is„”kötelező” edzeni és karbantartani!

Nem csak a testünket, de az agyunkat is, „kötelező” edzeni és karbantartani!
Total
0
Shares

Bármilyen meglepő, de ahogy a testünk más szerveit is, úgy az agyunkat is edzhetjük.

Az emberi intelligencia a természettől fogva, anélkül is aránylag jó, hogy bármit is tennénk érte. Mindezért a genetika, a gyermekkori étrendünk és betegségeink átvészelése, az oktatás és a büntetések is felelősek lehetnek.

Kíváncsi vagy, hogyan növelhető a teljesítménye?

Ne hagyjuk az agyunkat „eltunyulni”!

A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint, az agyat folyamatosan edzhetjük, függetlenül attól, hogy milyen korosztályhoz tartozunk, vagy hogy milyen az aktuális intelligenciánk. A szürkeállományunk az agyunkban állandóan változik. Ha parlagon hagyjuk, stagnálni kezd, egyes részei pedig „legyengülnek”. Ha foglalkozol az agyaddal, az előbb-utóbb meghálja a befektetett munkát, még átlagos emberek esetén is.

Kerüljük a cukrok fogyasztását!

Az étkezéseink alaptápanyagainak öszzetétele és a selejtek fogyasztása, befolyásolja, hogyan gondolkodunk. Így a hosszútávú cukortartalmú élelmiszerfogyasztás megváltoztatja (rontja) a memóriát. Ezt már igen régóta igazolták a különböző állatkísérletek is. Egy chilei idegsebész bebizonyította, hogy a cukormennyiség befolyásolja az agy szinapszis-aktivitását. Az édességeket érdemes gyümölcsökre és magvakra cserélni.

Éljünk aktívan, mozogjunk sokat!

A „használjuk, különben elveszítjük” – mondás nemcsak az izmainkra, hanem az agyunkra, idegrendszerünkre is igaz. Az aktív életvitel segíti fiatalon tartani az agy szöveteit. Egy nemrégiben végzett kutatás megállapította, hogy a rendszeres fizikai aktivitás lelassítja, sőt vissza is fordítja az agyunk, idegsejtjeink és szinapszisaink csökkenését az időskor alatt. Többek között az Illinoisi Egyetem kutatói is igazolták a fizikai aktivitás pozitív hatásait idegrendszerünkre.

Amennyiben ülőmunkát végzünk, még fontosabb, hogy iktassunk be rendszeres mozgásokat a mindennapjainkba. Ha más lehetőségünk nincs, akkor naponta 30-40 percet gyalogoljunk.

Az alkohol csak kis mennyiségben ajánlott!

A kis adagokban fogyasztott alkohol (pl. minőségi bor) idős korban jót tesz a szívnek és az agyműködést is támogatja. Nagyon fontos a mértéktartás. Olasz kutatások azt igazolták, hogy a 65 év felettiek mentális állapota 10%-al jobb volt, ha rendszeresen, de csak kis mennyiségben fogyasztottak alkoholt, mint ha absztinensek lettek volna.

Kevesebb tévénézés!

A tévézés sajnos igencsak negatívan hat az agyunkra. Mondhatni, minél többet nézik, annál kevesebbet tudnak! Akik több mint napi négy órát nézik a televíziót, vagy ülnek az internetes platformok (közösségi médiák) előtt, azok érték el a legalacsonyabb eredményeket a különböző, főleg matematikai teszteken. Ráadásul, már a napi átlagos két óránál több tévézés, nagy valószínűséggel okoz valamilyen figyelemzavart. Ez a rengeteg gyors inger ugyanis túlterheli az agyat.

Mit együnk, hogy „okosabbak” legyünk?

Mint említettem, a cukrokat mindenképpen kerüljük és fogyasszunk gyümölcsöket, magvakat. Nagyon fontos emellett a magas omega-3 bevitel, melynek legjobb módja a halak (lazac) rendszeres fogyasztása. Egy Svédországban, több mint 4000 emberen végzett kísérlet szerint a heti kétszeri halfogyasztás, akár 10 százalékkal növeli az alanyok vizuális intelligenciáját. Ennek oka lehet, hogy a halolaj javítja az agy vérellátását és maga a vér áramlását is, illetve csökkenti a gyulladások kialakulását, valamint támogatja az immunrendszert. Ha valaki nem tud annyi halat elfogyasztani, érdemes omega-3 kiegészítőt beiktatni a napi étrendünkbe. Érdemes minél több és minél sokfélébb zöldséget is fogyasztanunk, melyek segítik a mikrobiomunk, vagyis a második agyunk egészségét javítani.

A kávé is segíthet!

A koffein, különösen, ha természetes formában (kávából és teából) juttatjuk a szervezetünkbe, igen jól javítja az idegsejtek aktivitását. A koffeinnek köszönhetően javulnak az agyi kapcsolatok, jobb lesz a memória, könnyebben tanulunk. Az optimális mennyiséget korlátozzunk maximum három kávéra és semmiképpen ne este fogyasszuk.

Törekedjünk az önálló problémamegoldásra!

Még, ha csapatban dolgozunk is. Függetlenül attól, hogy néhány ember társaságban produkálja a legjobb ötleteit, mégis az látszik beigazolódni, hogy idegrendszerünk egészséges javításához szükségünk van az önálló munkára is.

Tanuljunk új dolgokat!

Ha nem csak a megszokások rabjai vagyunk, néha új dolgokat teszünk és tanulunk, azzal segítjük az agyunkat új neuronokat termelni. Az újdonságok tanulása, legyen az akár nyelvtanulás, barkácsolás, egy vers, vagy tánc, – az agyunk erre pozitívan reagál és javítja a fennálló kapcsolatokat. Az újdonságokkal bizonyítottan javíthatjuk a memóriánkat és még a kreativitásunkat is. Ezzel is bizonyíthatjuk az életen át tartó tanulás fontosságát.

Kerüljük a negatív gondolatokat!

Mindenképpen hinnünk kell a saját képességeinkben! Mindez kulcsszerepet játszik abban, hogy milyen jól működik az agyunk a különböző környezetben. A Pennsylvania Egyetem kutatói tesztelték a motivációs szint és a teljesítmény közti kapcsolatot és megállapították, hogy azok, akik a legjobb eredményeket érték el, pozitívan álltak a dolgokhoz. Azok a fiatalok, akik a legtöbb önbizalommal rendelkeztek, érték el a nagyobb sikereket, folyamatosan túltettek osztálytársaikon és a teljes tanulmányaik alatt javítottak az eredményeiken.

A szelén az egyik leghasznosabb antioxidánsunk,

A szelén az egyik leghasznosabb antioxidánsunk, a lakosság nagy része mégis szelénhiányban szenved

Tudtad? A Szelén (szerves hatóanyag) Kiegészítőként, a megfelelő hatékonyság és tisztaság miatt, szerves szelént ajánlott használni. A szelén…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek