Van rá esély, hogy a tudósok megfejtsék a rák titkát

Laboratórium
Total
0
Shares

A ráknak ritka betegségnek kellene lennie. A ráksejtek kijátsszák a szervezünk biológiáját azzal, hogy a glükózból (cukorból) nyerik az energiájukat, nem az oxigénből, – a kutatók pedig most feltárták, hogyan csinálják ezt.

A ráksejtek egyfajta „erőmű” molekulát tartalmaznak, a P13-kinázt, ami kommunikátorként működik a betegség kezdetén. A molekula a daganatsejtek metabolizmusában vesz részt, ezért nem vették eddig még észre a tudósok, ugyanis a rák jelzőfunkcióira koncentráltak. Amikor a Memorial Sloan Kettering Rákkutató Központban a rákos sejtek anyagcsere-folyamatait kezdték el megfigyelni, úgy találták, hogy a P13 fontos szerepet játszik a sejtek növekedésében. Ennek megértése megnyithatja a kaput olyan más rákterápiák felé, amelyek a betegség anyagcseréjére koncentrálnak.

A tudósoknak a kirakós legtöbb darabja rendelkezésre állt már évek óta, mióta Otto Wartburg német fizikus felismerte, hogy a rákos sejtek – ellentétben az egészségesekkel – a cukorból és nem az oxigénből nyerik az energiájukat. A daganatsejtek a cukor elégetése helyett erjesztik azt, az energia javát a kiaknázatlan glükózban hagyva.

A P13-kináz egy kulcsfontosságú jelzőmolekula, ami az anyagcsere-folyamat „főparancsnokának” tekinthető, – magyarázzák a tudósok.

Amikor az úgynevezett Wartburg-hatás beindul, a P13 életre kel, hogy segítse a ráksejtek osztódását és szóródását. „Olyan ez, mint a főparancsnoknak egy megafont adni a kezébe”- tette hozzá Ming Li. kutató. A rák teljes berobbanásának a kiváltója, amikor egy enzim, a laktát-dehidrogenáz-A (LDHA) válaszolni kezd a P13 aktivitására. Egerekkel végzett laborkísérletek során dr. Li. és csapata felfedezte, hogy az LDHA nélküli T-sejtek nem tudták fenntartani a P13 aktivitását, így a rák sem teljesedett ki. S hogy a Wartburg-hatás köre bezáruljon, a P13-nak adenozin-trifoszfátra van szüksége, ami a sejt energiaszállítását biztosítja, és az Otto Wartburg által 1930-ban azonosított folyamat terméke. Az LDHA aktivitás megfigyelése lehet az út az onkológusok számára a rák legyőzéséhez, állítják a kutatók.

Sportorvosi vizsgálat

Mi történik a szervezetünkben edzés közben?

Csak dióhéjban Aki rendszeresen sportol, biztosan megfigyelte már (vagy legalábbis érezte), mi történik a testtel edzés során. Ami…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek