Gyakori probléma, mégsem szeretünk beszélni róla

Gyakori probléma, mégsem szeretünk beszélni róla.
Total
0
Shares

Az aranyér, mely a lakosság akár 10%-át is érintheti élete folyamán.

Léteznek panaszok, amelyeket soha nem fogunk úgy kitárgyalni, mint egy influenzát, vagy egy kisebb sérülést. Ilyen az aranyér, amely sokkal több embert érint, mint azt elsőre gondolnánk. Fiataltól idősekig egyaránt.

Orvosi statisztikák szerint élete során a lakosság 5-10 százaléka szembesül a kellemetlen helyen tapasztalható panaszokkal. Érdekes, hogy különösen a fejlett országokban magas az aranyértől szenvedők száma. Egy biztos: 50 éves korára már majdnem minden második nő és férfi találkozott egyszer a problémával.

Hogyan képzeljük el az aranyeret?

Voltaképpen egy csomó, megnagyobbodott vagy megduzzadt vénák szövevénye a végbél alsó szakasza körül, amely leginkább a lábon megjelenő visszerességhez hasonlít. Legtöbbször viszketés, diszkomfortérzés, enyhe fájdalom, súlyosabb esetben akár végbélvérzés formájában ad hírt magáról ez a nem várt vendég.

Elnevezése régről eredhet, amikor úgy vélték: az aranyér kivérzése tisztító hatással van a szervezetre, mert azon keresztül méreganyagok távoznak a testből. Emiatt szerencsésnek tartották, akinek aranyere volt, mert a rossz vérrel együtt a további ártalmaktól is megszabadul, lásd: a vérzés segít elkerülni például a szélütést a magas vérnyomásban szenvedőknek.

Viszont a régi időkkel szemben, ma már azt is tudjuk, hogy kétféle aranyér létezik. Ha tapintásra érzékeljük a megduzzadt aranyeret, akkor külső, ha kint nem tudjuk kitapintani, mégis panaszaink vannak, akkor belső aranyérről van szó. Bármilyen lelombozó, de még ezek kombinációja is előfordulhat, sőt, lehet egyetlen aranyere is valakinek, de akár egyszerre több is. A férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul a bosszantó és kényelmetlen tünetegyüttes. Tévhit, hogy csak idősek szenvedhetnek tőle, ezért sorra vesszük, ki mindenkit érinthet, és miért.

Várandós nők

A terhesség alatti nagy terhelés és a magas hormonszint (progeszteron) egyaránt hozzájárulhat a vénák kitágulásához. A várandósoknál a szülés alatt kifejtett nagy nyomás hatására körkörösen kizáródó aranyerekből vérröggel teli, fájdalmas csomók képződhetnek. A trombotizált vér felszívódása után a helyükön üres, bőrből álló zacskók maradhatnak. Ennek a kivédése érdekében a szülést követően nem ritka a proktológiai kezelés.

Toaletten ücsörgő férfiak

A rossz szokások miatt sok férfi jóval több időt tölt a vécén, mint kellene. Pedig az ülés igen kedvezőtlen pozíció a záróizmok ellazítására, ezért a végbélből sokaknál csak erőlködéssel tud távozni a széklet, akár aranyeret okozva.

Egy tipp, főleg nekik: elég megemelni a lábakat egy 15-20 cm magas sámlival vagy bármilyen támasztékkal, és ha még egy kicsit előre is dőlnek, akkor a tökéletes guggoló póz segít a nagyobb erőkifejtésben, bármilyen toaletten is ülnek.

Ülőmunkát végzők

A napi 8 órán át vagy még több ideig asztal mellett, illetve laptop előtt végzett munka előbb-utóbb megbosszulja magát. A hosszú ideig tartó, a medencefenékre irányuló, függőleges gáttáji nyomás ugyanis a vénák átmeneti vagy tartós tágulatával járhat. Az ülőmunkát végzőknek javasolt időnként szüneteket tartani. Az „ergonómiás” asztal (állítható munkalappal) vagy a fitball-labdán ülés a folyamatos egyirányú igénybevétel ellen hat.

Sportolók, fizikai munkások

Az extra nagy súlyokkal végzett edzés vagy az olyan munka, mint például a költöztetés vagy a rakodás megemeli a nyomást a hasüregben, ezáltal a gát-, illetve a végbéltájékra is fokozott terhelés hárul. Aranyeres panaszokkal a nagyobb súlyok emelgetése vagy mozgatása enyhén szólva kerülendő (legalábbis jó ideig).

Ami ilyenkor abszolút tilos: minden a hasűri nyomás fokozódásával járó sport és munka.

Túlsúlyosak

Az elhízottak testén a viszcerális, azaz zsigeri zsír, nyomás alatt tartja a hasüreget, ránehezedik a kismedence szerveire és vénáira, a gátra, a medencefenékre, a végbélre és annak ereire. A gyűjtőerekben, amelyek a szív felé szállítják a szén-dioxidban dús vért, billentyűk találhatók, amelyek egyfajta szelepként megakadályozzák a vér visszafelé áramlását. A végbél környéki vénás fonatokban nincsenek ilyen billentyűk. Az érintett erek ezért könnyedén kitágulnak, romlik a vérkeringés ezen a területen. Az idővel megjelenő aranyeres csomók megduzzadnak, érzékenyek lesznek, begyulladnak, vérezni kezdenek, kidörzsölődnek, és nehezen gyógyulnak. A túlsúly egyébként is kikezdi az egészséget, a szív- és érrendszeri problémáktól kezdve sok szervben okozhat elváltozást. Az aranyér javulhat. Odafigyeléssel, akaraterővel és életmódváltással jelentős változást lehet elérni.

Idősek

Természetes, hogy a korral csökken az izmok tónusa, amin sokat ronthat a mozgásszegény életmód és a szöveti regeneráció lassulása. A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, az egészségtelen ételek, sokszor hozzájárulnak a székrekedés kialakulásához. Idősebb korban még inkább figyelni kell a rostdús táplálkozásra. Naponta 25-50 gramm rostra van szükségünk, amit sok gyümölccsel, főzelékkel, zabtartalmú készítményekkel biztosíthatunk. A rostok között különleges hatásúak az ürülést elősegítő, nyákosító rostok, mint például az útifűmaghéj (Psyllium). Mindezek mellett fontos az idősek által sokszor elhanyagolt folyadékbevitel is.

Kacsamájjal töltött csirkecombfilé

Kacsamájjal töltött csirkecombfilé, bulgur körettel

Hozzávalók: Elkészítése: Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek