Miért lesznek a nők ducibbak, mint a férfiak?

Miért lesznek a nők ducibbak, mint a férfiak?
Total
0
Shares

Ezt a kérdést megválaszolhatjuk röviden úgy is, hogy mert ahogy az élet sem igazságos, úgy a zsír sem az.

Na, de lássuk a konkrétumokat!

Sajnos valóban azt láthatjuk, hogy a férfiak ebből a szempontból szerencsésebb helyzetben vannak. Ez így van a Föld bármely országában és bármely rasszt esetében, vagy kultúrában is. A nők egyszerűen több zsírt raktároznak el, mint a férfiak. Az étkezés pedig önmagában nem magyarázza meg, miért rakódik rájuk jobban a zsír, hiszen mindkét nem nagyjából ugyanolyan arányban vesz magához zsírt és szénhidrátot is az étkezések során. Ráadásul, a férfiak jóval több kalóriát fogyasztanak a nőknél.

Csakhogy a férfiak és a nők másképp dolgozzák fel az ételt. Ennek genetikai és hormonális okai is vannak, de a tápanyagok feldolgozása során lejátszódó biokémiai reakciók is szerepet játszanak abban, hogy az élelmiszerekből mennyi zsír lesz, vagy éppen nem lesz. A különbségek már születéskor megfigyelhetők. Egy vizsgálatban, melyben több mint 4500 újszülött zsírjának adatait tekintették át, a kutatók megmérték a bőrredőik hosszát és tömegét, és azt találták, hogy azok minden esetben kiterjedtebbek voltak a lányoknál, mint a fiúknál. Vagyis több zsírt tartalmaztak. Függetlenül a baba testhosszától, vagy attól, hogy hány napja született, hány kiló volt. A zsír terén a legfontosabb tényező nem ez volt. A lányok bizonyítottan már születésükkor (sőt már előtte is) zsírosabbak, mint a fiúk. Tíz éves kor után ez a helyzet még rosszabbá válik. Amikor megkezdődik a pubertáskor, a bőr alatti zsírréteg a lányokban sokkal intenzívebben fejlődik, mint a fiúkban. Tizenhét éves korra pedig a lányoknak 44-93 százalékkal több a zsírmennyiségük. A nemi érés időszaka alatt a lányok évente 1 kilónyi zsírral gyarapodnak, míg a fiúk ennek mindössze az ötödét szedik magukra. A fiúk súlya bár gyorsabban nő, de ez a sovány szöveteknek, a csontoknak és az izmoknak köszönhető. Az is elmondható, hogy a nők jellegzetes, rájuk jellemző zsírelosztással híznak, a férfiak viszont sokat veszítenek a bőr alatti zsírrétegükből. A férfiak minden súlycsoportban többet ehetnek a nőknél, mivel a zsírmentes testtömegük gyarapszik jobban (pl. izmok, csontok, stb.), akár 33 százalékkal.

A zsírnak evolúciós előnyei vannak, mivel a zsír mondja meg a szervezetünknek, hogy minden rendben van a környezetünkben, van elég élelmiszerünk a túléléshez, és hogy megkezdődjön a nemi érés, illetve, hogy a nő felkészült a gyermek kihordására. Ha nincs elég zsír a nő szervezetében, elmarad a menstruáció, majd a fogantatás is. (Ezt láthatjuk pl. a táplálkozási zavarokban szenvedő nőknél és a nagyon alacsony testzsír-százalékkal rendelkező élsportolóknál is.)

Az ösztrogén- és a progeszteronszint periodikus váltakozásai kihatnak az étvágyra és a zsírraktározó képességekre is. A nők jobban kívánják a zsírokat és a szénhidrátokat a menstruációs ciklusuk második felében, amikor az ösztrogén és progeszteron aránya megváltozik.

A férfiak magasabb tesztoszteron mennyisége ugyanakkor jobban segíti a zsírégetést és az izmok gyarapodását.

A túl sok glutén és a fruktóz elősegíti a vesekőképződés kialakulását

A túl sok glutén és a fruktóz elősegíti a vesekőképződés kialakulását

Továbbá, az is bizonyított, hogy a különböző kőképződések sokkal gyakoribbak a cukorbetegeknél és a magas vérnyomásban szenvedőknél. A…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek