Ez a vércsoport van a legnagyobb veszélyben a Stroke kialakulásában

Ez a vércsoport van a legnagyobb veszélyben a Stroke kialakulásában
Total
0
Shares

Bizonyos vércsoportú emberek körében nagyobb arányban alakul ki stroke 60 éves kor alatt – állítja egy frissen publikált kutatás.

Az életkor előrehaladtával – sok egészségügyi probléma mellett – a stroke kialakulásának kockázata is növekszik. A szélütésnek is hívott, veszélyes állapot azonban nem csak az idősebb korosztályt érinti, az sok esetben már a 30-as vagy 40-es életkorban kialakul. A Marylandi Egyetem Orvostudományi karának friss kutatása szerint bizonyos vércsoportúaknál nagyobb az esély arra, hogy még 60 éves kor előtt kialakuljon ez a betegség.

A vércsoportok is hatással lehetnek a stroke kialakulására

Az egyetem kutatói az eredményeikről elsőként a Neurology folyóiratban számoltak be. A csapat 48 olyan korábbi kutatás eredményét foglalta össze, amely az iszkémiás stroke kialakulásával foglalkozott 18 és 59 év közötti emberek körében. Vizsgálatuk összesen 17 ezer stroke-on átesett, és közel 600 ezer betegség kapcsán nem érintett ember adatait hasonlította össze. A résztvevők adatai világszerte számos országból származtak, többek között Észak-Amerikából, Európából, Japánból, Pakisztánból és Ausztráliából.

A kutatók olyan genetikai variációkat vizsgáltak, amelyek összefüggésbe hozhatóak a korai stroke nagyobb kockázatával. Meglepő módon a vércsoportot meghatározó gének, illetve a betegség előfordulása között is megfigyeltek összefüggéseket. Metaanalízisük szerint az „A” vércsoportúaknál 18 százalékkal nagyobb volt a korai stroke kialakulásának kockázata, míg a 0-s vércsoportúaknál 12 százalékkal alacsonyabb volt az előfordulása. A 60 év feletti korcsoportot is megvizsgálva ugyanakkor nem találtak összefüggést a stroke és a vércsoport között, tehát elsősorban a korábbi kialakulásra lehet hatása.

Pontosan a kutatók sem tudják megválaszolni azt, hogy mi az összefüggés a vércsoportok, illetve a szélütés kialakulása között. Azonban azt gyanítják, hogy valami köze lehet a véralvadási faktorokhoz és a vérrögök kialakulásához, amelyek az agy véráramlásának akadályozásával vezetnek ehhez a veszélyes állapothoz. Korábbi kutatások ugyanis arra jutottak, hogy az A és B vércsoportú embereknél nagyobb lehet a veszélyes vérrögök kialakulásának kockázata a 0-s vércsoportú emberekhez viszonyítva. Egy másik tanulmány pedig az A és B vércsoport a mélyvénás trombózis fokozott kockázatával is összefüggésben állította.

Érdekességek az izmokról

Érdekességek az izmokról

A legkeményebben dolgozó. Bár a „legkeményebben dolgozó” többféle módon is meghatározható, a legtöbb forrás egyetért abban, hogy az…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek