Érdekességek az izmokról

Érdekességek az izmokról
Total
0
Shares

A legkeményebben dolgozó.

Bár a „legkeményebben dolgozó” többféle módon is meghatározható, a legtöbb forrás egyetért abban, hogy az izmok közül a szív dolgozik a legkeményebben. Ez a szerv naponta legalább 10 000 liter vért pumpál át és egy átlagos emberi élet alatt több mint 3 milliárdszor húzódik össze.

A leghosszabb

A test leghosszabb izma a szabóizom, amely átlósan fut le a combban. A csípőcsont külső peremétől a térdkalács belső oldaláig húzódik. A szabóizom akár 60 cm hosszú is lehet.

A legerősebb

Egyetlen izom sem nevezhető a „legerősebbnek” a testünkben, mivel az erő különböző módon mérhető. Ha azt az izmot keressük, amely egyetlen irányban a legnagyobb erővel húzódik össze, akkor az a lábszár izma, a gázlóizom. Ha viszont azt az izmot tekintjük a legerősebbnek, amely a legnagyobb nyomás (egységnyi területre ható erő) kifejtésére képes, akkor az állkapcsot mozgató rágóizom lesz a győztes. Az állkapocs az összecsukódáskor akár 890 newton erőt is kifejthet.

A legkisebb

A test legkisebb izma a fül belsejében található. A Guiness Rekordok Könyve szerint ez a cím kevesebb, mint 2 milliméter hosszú kengyelizmot illeti meg. Az a feladata, hogy megtámassza a test legkisebb csontját, a középfülben lévő kengyelt, amely a rezgéseket segíti továbbítani a belső fülbe.

A leggyakrabban sérülő

Az, hogy melyik izmunk a leghajlamosabb a sérülésre, függ az általunk végzett tevékenységektől. A futók körében például a legtöbbször a comb hátsó izmai sérülnek meg. Egy 2012-es kutatás megállapította, hogy a futók mintegy 7 százalékánál fordulnak elő a hátsó combizmok sérülései. A futók leggyakoribb sérülése azonban a belső sípcsonti stressz szindróma, amely nagyjából 10 százalékukat érinti és az izmok mellett az inak és a csontszövet gyulladásával jár.

A legnagyobb

Az emberi test legnagyobb izma a nagy farizom. Ezek az izmok (mindkét oldalon egy) segítik a csípő és a combok mozgását, valamint a törzs függőleges helyzetben való tartását. Lépcsőn felfelé lépkedve ezek az izmok végzik a legtöbb munkát a gravitáció ellenében.

Hihetetlen tények az emberi testről

Hihetetlen tények az emberi testről

Ha már eddig tanulmányaid folyamán is szert tettél némi anatómiai és élettani ismeretre, talán még akkor is van…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek