Hogyan befolyásolja a vércsoport az életünket?

Vércsoport
Total
0
Shares

A vércsoportunk örökség mindkét szülőtől. Nem minden ember tudja, milyen vércsoporthoz tartozik, milyen vér kering az ereiben. Ha valaki pl. veszélyeztetett munkát végez, vagy sportol (autóversenyző, ejtőernyős, katona, stb.) kötelessége tudni ezt.

Akkor is ellenőrizni kell a vércsoportot, ha a transzfúzió elkerülhetetlenül fontos, a magyarországi szabályozás szerint. Ez azért feltétlenül szükségszerű, mert ha a páciens rossz vércsoportból kapna vért, esetleg rossz Rh-értékkel, az több kárt okozna, mint hasznot. Az ezt követő komplikációk könnyen a páciens életébe kerülhetnének. Nagyobb műtétek előtt ezért auto-transzfúziót ajánlanak, ahol a pácienstől először vért vesznek, majd ezt kapja vissza a műtét folyamán. Ha sürgős estről van szó, amikor minden másodperc számít, az orvosok használhatnak O-s vércsoportot, amit bárki kaphat. A különböző emberek vére nem mindig kompatibilis. A vörösvérsejtek felületén ugyanis antigének találhatóak. Ezek specifikus fehérjék és cukrok, A és B típusúak, amelyek meghatározzák a vércsoportot. A test azonnal ellenanyagokat gyárt az ismeretlen antigén ellen. Ezért nem kaphatnak az a és B vércsoportú emberek ellenkezőtől vért. Egy különleges csoport, ugyanakkor elég ritka, az AB vércsoport, akik univerzális befogadók. A O-s vércsoportúak univerzális donorok, az ő vérük sem A, sem B antigéneket nem tartalmaznak.

Érdemes még tudni, hogy az emberek kb.85%-a Rh pozitív.

Az utóbbi időben,- egy cseh biológusnak köszönhetően,- egyre több dolog derül ki a különböző fizikai és pszichikai betegségekkel kapcsolatban, melyek összefüggést mutathatnak az Rh faktorral. A tanulmány rámutat, hogy az Rh negatív típusú vérrel rendelkező emberek több gyógyszert használnak, több problémával küzdenek, az immunrendszerük kevésbé ellenálló, gyakoribbak náluk a szív és érrendszeri megbetegedések.

Vannak bizonyos nemek közti különbségek is. Míg az Rh negatív csoportban lévő férfiaknak kevesebb problémájuk volt a rákkal, vagy a csontozatukkal, a nőknél ez fordítva volt. Általánosságban elmondható még, hogy az Rh negatív emberek hajlamosabbak az autoimmun betegségekre, mint amilyen az allergia, de ellenállóbbak a vírusos megbetegedésekkel szemben.

Az egészség szempontjából az ún. heterozigóták járnak a legjobban. Ők azok, akik az egyik szülőtől Rh+, a másiktól Rh- vércsoportot örököltek. Úgy tűnhet mindkettőből jutott nekik, mégis Rh-pozitívak.

Figyeljünk az életvitelünkre! Ezt mutatják a felmérések, melyek alapjait már Peter D’ Adamo is lefektette. Ő volt az a tudós és természetgyógyász, aki egyébként a vércsoport diéta atyjának is tekinthető. A vércsoport diéta is lényegében azt ajánlja, hogy különböző vércsoportú emberek, különböző diétát és különböző élelmiszer alapanyagokat használjanak. Az Ő megállapításai szerint az un. lektinek, melyeket az élelmiszerek is tartalmaznak másként hatnak a különböző vércsoportú emberekre. A vércsoportunk pedig még akár azt is befolyásolja, milyen betegségre (pl. járványok idején) vagyunk hajlamosabbak és melyekkel szemben vagyunk ellenállóbbak.

Csak nagy vonalakban megemlítve néhány tanács a vércsoport-diétából: a O-s vércsoportú emberek leginkább húsevők, sokkal több fehérjére van szükségük. Az A vércsoportúak számára inkább a vegetáriánus táplálkozás ajánlott, de minimális fehér húst fogyaszthatnak. Rosszul reagálnak a tejre és a zsírosabb húsokra, illetve a tenger gyümölcseire. Az AB vércsoportúak bátran ehetnek tenger gyümölcseit és akár belsőségeket is (módjával), de nagyon óvatosan fogyaszthatnak alkoholt, koffeint. A B vércsoport tagjai ehetnek tejtermékeket, de a magasabb cukortartalmú ételektől, a búzától, kukoricától és a lencsétől tartózkodjanak.

Laboratórium

Van rá esély, hogy a tudósok megfejtsék a rák titkát

A ráknak ritka betegségnek kellene lennie. A ráksejtek kijátsszák a szervezünk biológiáját azzal, hogy a glükózból (cukorból) nyerik…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek