Mit kell tudnunk a vashiányról és tüneteiről?

Vashiány
Total
0
Shares

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. Nem egyszerű felismerni a vashiányt, hiszen kezdetben még a vérképen sem látszik, ráadásul egyes tünetekről nem is tudjuk, hogy erre is utalhatnak.

A vas nélkülözhetetlen az élethez. Esszenciális ásványi anyag, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes előállítani, csak külső forrásokból tudja fedezni (illetve újrahasznosítja a szervezet, a lebomló vörösvérsejtekből, hiszen az életciklusuk rövid, mindössze 120 nap.) Ezért a megfelelő táplálkozás fontos a vashiány elkerülése érdekében.

Vörösvértestek

Vas főleg a vörösvértestekben található, egészen pontosan a hemoglobinhoz kötődik és szállítja az oxigént, de megtalálható a myoglobin fehérjeszerkezetében is, mely az izmokban található, és azok anyagcseréjéért felel.

A vér színét is a vas oxidációjának mértéke adja. Az oxigénben dús vér kissé világosabb, míg a széndioxidban gazdag vér sötétpiros színű. A vas igazán fontos szerepe abban rejlik, hogy ezen, gázok megkötésében, szállításában vesz részt, így létfontosságú az élet fenntartásában.

A vas fontos nyomelem, szervezetünknek nagy szüksége van rá, az oxigénfelvételhez. Ideális esetben a nőknek naponta 15 milligrammra, a férfiaknak 10 milligrammra van szüksége.

Mivel a vas elengedhetetlen a vérképzéshez, így a hiányában a szervezet nem képes megfelelő mennyiségű vörösvértest előállítására, tehát vashiányos vérszegénység lesz a következménye. A vasat a szervezet vérzéssel, a bőr hámlásával és a bél nyálkahártyájának leválásával veszíti el. Gyulladás, krónikus vagy daganatos betegségek esetén az immunrendszer nem engedi a vas felszívódását a vékonybélből. A nők a menstruáció miatt nagyobb arányban küzdenek a vashiánnyal, és emiatt a vashiányos vérszegénységgel is. A terhesség során a magzat fejlődése miatt is megnő a vas iránti igény. Hiányában akár komoly gondokkal is számolni kell a magzat fejlődése szempontjából.

Mik lehetnek a vashiány tünetei?

A vashiány tünetei között az ismertebbek a sápadtság, a fáradékonyság, a gyengeség, fizikai és szellemi terhelhetőség csökkenése, alvászavar. Sokszor a vashiányos ember még megfelelő alvásmennyiséggel is folyamatosan fáradtnak, kialvatlannak érzi magát.

Kevesen tudják, hogy a vashiányra utalhat az is, ha sokszor fáj a fejünk, mert az agy nagyon érzékeny az oxigénhiányra.  Érdemes a vashiányra gyanakodni annak is, aki erőteljes hajhullással találja szemben magát, mivel a rosszabb oxigén-anyagcsere miatt a hajhagymák tönkre mennek, és ennek esik áldozatul a haj is. Szerencsére a vas mennyiségének helyreállása után a hajhagymák regenerálódnak és a hajhullás is megszűnik.

A heves szívdobogás is jelezheti a vashiányt, hiszen a szív a meglévő, akkor már kevesebb oxigént szállító vért próbálja gyorsabban keringetni, hogy a szervezet igényét ki tudja szolgálni. Gyanakodhat a vashiány jelenlétére akkor is, ha a torkában gombócot érez, különösen fizikai aktivitás esetén. Ez persze előfordulhat érzelmi reakcióként is, de ha többször jelentkezik, akkor érdemes orvoshoz fordulnia. Ugyancsak a vashiány diagnózisának lehetőségét erősíti a nyelési nehézség is, a nyelv illetve a nyelőcső elváltozása miatt, amely nem a leggyakoribb tünet, mégis előfordul.

Vashiány

Ezt vérvesztés, fokozott vasszükséglet, csökkent vasfelszívódás vagy idült vérsejtoldódás idézheti elő.

Vérszegénység, következésképp a sejtek kellő mennyiségű oxigénnel való ellátásának zavara következik be,

Romlik a vázizmok munkavégző képessége

Lassul a gyermekek fejlődése, károsodnak megismerési, emlékezési és intellektuális folyamataik

Rendellenesség támadhat a terhesség kimenetelében (gyakoribb a koraszülés, a kis születési testtömeg, valamint a szülés utáni gyermek- és anyai halálozás)

Hogyan táplálkozzunk, hogy kellő mennyiségű vashoz jussunk?

Bár a vas egyes növényekben kifejezetten magas arányban van jelen, mégsem ezek az ideális beviteli források. A növényi vas felszívódása ugyanis sokkal rosszabb, mint az állati eredetűé. Vagyis bár a spenót, sóska, bogyós gyümölcsök, bimbós kel, a zabpehely, a lencse és jónéhány más növény is köztudottan gazdag forrása ennek a mikroelemnek, mégis nehezen tudunk annyit megenni belőlük, ami fedezi a szükségleteinket. Emiatt gyakoribb ez a kór a vegetáriánusok körében, így számukra az étrend-kiegészítőkből bevitt vaspótlás gyakran szükséges.

Máj spenóttal

Növényi és állati eredetű élelmiszerek, melyek magasabb vastartalommal rendelkeznek.

Az állati eredetű élelmiszerek vastartalmának nagy része a növényi élelmiszerekben megtalálható vassal ellentétben hemkötésben van. Míg a hem-vas mintegy 15–20, addig a nem hem-vasnak mindössze 3–8 százaléka képes hasznosulni. Ezért étrendi vaspótlás szempontjából elsősorban a húsokat (pl. borjú, sertés, hal), a májat, valamint egyéb belsőségeket kell kiemelni.

Sajnos a vashiányt ritkán diagnosztizálják a kialakulás kezdetén, leggyakrabban a következtében kialakuló vérszegénységgel együtt ismerik fel. A már vérszegénységet is okozó vashiány viszont jóval hosszabb kezelést igényel, hisz a vérkép rendezése után a szervezet vasraktárait is fel kell tölteni.

Élettani hatások

Néhány élettani érdekesség

Miért lesz sárga az ember bőre, ha májbetegségük van? A bőr, vagy a szemfehérje sárga elszíneződése a sárgaság.…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek