Alacsony a tesztoszteron szinted?

Alacsony a tesztoszteron szinted?
Total
0
Shares

Ne szégyelld, – Tegyél ellene!

Bármennyire is a „férfi az erősebbik nem”, – a problémáiról nem szívesen beszél, – így azonban a megoldás sem jön magától. Az alacsony tesztoszteronszint a testi tünetek mellett az életminőséget is jelentősen befolyásolja. Amennyiben a tesztoszteron szint alacsony, a férfi nem tud teljes életet élni.

A tesztoszteron a férfi nemi jelleg – izomtömeg, szőrnövekedés, a libidó és az erekció képességének – kialakításáért felelős hormon. Normális esetben a hormon 10–30 nmol/l mennyiségben van jelen a férfiak

Az átlagosnál alacsonyabb érték is kedvezőtlen hatásokat idéz elő a szervezetben. A hormon képtelen betölteni eredeti funkcióit, és megjelennek az alacsony tesztoszteronszint jellegzetes tünetei: gyengébb izomzat, ritkuló testszőrzet, a herék méretének csökkenésével párhuzamosan az emlők növekedése. Bármennyire is hihetetlen, de sok esetben az elhízás, illetve később a sikertelen diétázás oka is lehet a túl alacsony tesztoszteronszint.

Férfiklimax?

A hormon normál szint alá csökkenése nem csak testi tüneteket produkál. A tesztoszteron az önbizalom és a koncentrálás képességének kialakulásában is fontos szerepet játszik. Hiányában depresszió, szétszórtság, fáradtságérzet tapasztalható. A nemi vágy csökkenése mellett erekciós problémák is jelentkezhetnek. A felsorolt tünetek középkorú férfiak körében az andropauza, vagyis a férfiklimax idejét is jelezhetik, melynek gyakori velejárója – csakúgy, mint a nők körében – a csontritkulás rizikójának növekedése. Oszteoporózis férfiaknál is jelentkezhet, kialakulását pedig nagymértékben elősegíti az alacsony tesztoszteronszint. A hormon mértékének normál szint alá esése a csontállomány csökkenését, a csontok elvékonyodását okozza, ezáltal fokozódik a csonttörések veszélye.

Tesztoszteron és meddőség

A hormonszint alacsony értéke sok esetben a szexuális együttléteket és a gyermekvállalást is megnehezíti. A nemi vágy és az erekció képessége mellett a tesztoszteron felel a szervezetben a spermiumok előállításáért is. Alacsony tesztoszteronszint mellett a spermiumok száma is csökken, így a gyermekáldásra váró párok esetében a megtermékenyítés gyakran ez okból nem jön létre.

Korral és betegségekkel is járhat

A tesztoszteronszint csökkenése az életkor előrehaladtával természetes folyamat. Sok esetben azonban fiatalabb korban, például bizonyos betegségek – 2-es típusú diabétesz, máj- vagy vesebetegségek, COPD, hipofízisrendellenességek – szövődményeként jelentkeznek a szokatlan tünetek. A felsoroltak mellett balesetek – a férfi nemi szervek területét érintő sérülések – is járhatnak a tesztoszteronszint csökkenésével. A kezelések közül a kemoterápia és bizonyos szteroid tartalmú készítmények szintén előidézhetik a panaszokat.

Hormonpótlás férfiaknak

A tesztoszteronszint ellenőrzését a felsorolt betegségek és tünetek esetén mindenképp javasolt elvégeztetni. A hormonszint mértéke vérvizsgálattal kimutatható. A vizsgálat elvégzésére rendszerint a reggeli órákban kerül sor, a hormon mértéke ebben az időszakban a legmagasabb. Alacsony érték esetén a vizsgálatot rendszerint megismétlik egy következő alkalommal. Amennyiben az eredmények és a tünetek alapján az a diagnózis születik, hogy alacsony a tesztoszteronszint, a kezelőorvos hormonpótlást írhat fel a beteg részére. Ez történhet injekció, tabletta vagy tapasz formájában is. A kezelés eredményessége egyéntől függő, sok esetben valóban képes teljesen megszüntetni a korábbi panaszokat, azonban számolnunk kell mellékhatások jelentkezésével is. A hormonpótlás hatására alvási apnoé, prosztata megnagyobbodás, a bőrön pattanások jelentkezhetnek, megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Kutatások a tesztoszteron hosszú távú alkalmazásának veszélyeire is felhívják a figyelmet. Családban előforduló prosztatadaganat esetén 40, egyéb esetben 50 év felett minden tesztoszteronpótlásban részesülő férfi számára javasolt az évenkénti szűrésen való részvétel.

Síró férfi

Miért sírnak kevesebbet a férfiak? Talán érzéketlenek?

A sírást legtöbbször a gyengébbik nem képviselőivel hozzuk kapcsolatba. A férfiaknál gyakran még a legtragikusabb, vagy legmeghatóbb szituációban…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek