Egy igazi Superfood: Goji bogyó,- Használd ki a sokoldalúságát, előnyeit!

Goji bogyó
Total
0
Shares

A goji bogyó egy igazi, sokoldalú adaptogén. Ezt a kifejezést olyan gyógynövényekre mondjuk, amelyek egy egész sor kedvező hatással bírnak az emberi szervezetre. Az adapatogének felélénkítik és megerősítik a szervezetünket, a mellékvesére gyakorolt jótékony hatásuk révén pedig stressztűrő képességünket is fokozzák. A kínai orvoslás úgy tartja, hogy a goji bogyó megnöveli és egyensúlyba hozza a vese és a mellékvese energiáját, javítja az erőnlétet, az állóképességet, a szexuális vágyat. Sokan úgy gondolják, hogy segítheti az élettartam meghosszabbítását.

Általánosságban elmondható, hogy a goji bogyó támogatja az immunrendszert, lúgosítja a szöveteket, fokozza az erőnlétet, védi a májat, javítja a látást és a vérképet, továbbá lassítja az öregedés folyamatait. Legfőbb áldása, hogy táplálja a szervezetünket, s a rengeteg tápanyag segítségével elősegíti az öngyógyítást.

Szinte nincs is több ilyen bogyó a földön, amely ilyen gazdag volna tápanyagokban.

Tizenkilenc aminosavat tartalmaz és majdnem az összes esszenciális aminosavakat is. Nemcsak egyszerű szénhidrátokat, hanem jelentős mennyiségű hosszú láncú szénhidrátot is tartalmaz. Ezen kívül még több mint huszonegy nyomelemmel rendelkezik (pl: cink, vas, réz, kalcium, germánium, szelén, foszfor, valamint B1-,B2-,B6-, és E vitamint). Van benne ezen kívül gyulladáscsökkentő hatású béta-szitoszterol, linolsav és az öregedést gátló szeszkviterpenoid (ciperon, szolaetivon). Tartalmaz a májat regeneráló betaint, illetve igen sok antioxidáns tetraterpenoidot (zeaxantin, fizalin).

A goji bogyó a legnagyobb antioxidáns-tartalmú táplálékok közé tartozik, antioxidáns tartalma az áfonyáénak átlagosan a kétszerese. A goji bogyó természetes módon képes növelni a szervezet növekedési hormon szintjét, ami szintén összefüggésbe hozható az öregedés gátlásával.

A szem egészségét is javítja

Már az ősi Kínában felismerték a Goji látásjavító hatását. A modern orvostudományban is elismerik a „szupergyümölcs” látásra gyakorolt pozitív hatásait. Mindez a Goji jelentős A-vitamin tartalmának tudható be.

A rossz fényviszonyok mellett segíti a jobb látást, csökkenti a vakfoltokat. A zeaxantin nevű antioxidánsával a goji képes lehet csökkenteni az időskori látásromlást. A zeaxantin főbb hatása mégis az, hogy védi a szem retináját a fertőzések ellen, illetve a kék fény elnyelésével nyújt védelmet. A zeaxantin ráadásul a szemben természetesen előforduló festékanyag amelynek csökkenése egyértelműen kapcsolatba hozható az időskori

Lelassítható az öregedés folyamata

A Goji serkenti az agyalapi mirigy működését, ezáltal fokozza a ’HGH’ növekedési hormon, vagy ismertebb nevén a fiatalság hormonjának termelődését. A ’HGH’ többek közt csökkenti a testzsírt, javítja az alvást és a memóriát, gyorsítja a gyógyulást, helyreállítja a libidót és jelentősen fiatalítja a külsőt.

Szív, – és érrendszeri problémák megelőzése

A Goji bogyó hatóanyagai megfelelően képesek kiegyensúlyozni a szervezet koleszterinszintjét; beállítva a ’jó’ és ’rossz’ koleszterin arányait. A Goji berry flavonoidjai segítenek megelőzni az érszűkületet és biztosítják a vérerek megfelelő működését.

Meg kell említenünk még a Goji hatását a szervezet egyik legveszélyesebb szabadgyöke, az ún. szuperoxidok semlegesítésében. A szuperoxid, többek között a koleszterinnel is oxidációba lép. A koleszterin oxidálódva roppant káros a szívre, többek között szívbetegségek kialakulásához vezethet. A szuperoxidot egy speciális enzim, a szuperoxid-dizmutáz (röviden: SOD) semlegesíti. A SOD mértéke az öregedéssel csökken a szervezetben. Itt jön képbe a Goji berry! Több kutatás által is bizonyítható, hogy a Goji bogyó rendszeres fogyasztása képes növelni a SOD szintjén szervezetünkben, védelmi szerepet játszva így a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.

Magas vérnyomás ellen

Mivel a magas vérnyomás egyre inkább „népbetegségnek” számít manapság a világ számos országában, így a Goji bogyó vérnyomásra gyakorolt jótékony hatása is bizonyított. Egy 1998-as kutatás kimutatta, hogy a vérnyomás emelkedését hatékonyan meg lehet előzni a gojiban lévő molekulákkal, a poliszacharidokkal. A Goji ciperon tartalmáról bizonyítható, hogy segít normalizálni a vérnyomást, úgymond „beállítani azt”.

Csont- és izom erősítő, regeneráló

Magas Kalcium és Magnézium tartalma miatt a Goji berry szerepet játszik a csontok és izmok erősítésében, karbantartásában is. Az izomtömeget is növelő ’HGH’ – emberi növekedési hormon – termelésének fokozásával pedig elősegíti a kalcium beépülését a csontokba és fogakba.

A Goji és az egészséges máj

Májvédő hatású. Tartalmaz egy újfajta cerebrozidot és betaint, amely anyagok védelmet nyújtanak a máj és annak sejtjei számára. A bogyókban sok fitokemikália és tápanyag található, melyek a védelem mellett, a máj méregtelenítő hatásaihoz is hozzájárulnak.

A Goji egyike azon ritka növényfajoknak, amelyben megtalálható a rákellenes-harcban is hatásosan használható ásványi anyaga a germánium. A Goji berry antioxidánsai és egyedülálló poliszachardijai képesek lehetnek megállítani azon genetikai mutációkat, amelyek például a rákot is előidézhetik. Néhány tudós ebből kiindulva azt vallja, hogy a goji a májrák megelőzésében is segíthet, mivel májvédő –és rákellenes hatásai kombináltan, nagyobb védelmet biztosíthatnak a halálos betegség ellen.

Cukorbetegség ellen

A „Farkasbogyó” antioxidánsa jóvoltából különösképpen a felnőttkori cukorbetegség is visszaszorítható, mégpedig úgy, hogy a Goji képes hatóanyagai révén a cukorszint kiegyenlítésére, hasonlóan, ahogy azt a koleszterin esetében – egyensúlyt teremt a szervezetben.

Már a modern orvoslásban is úgy tartják, hogy a Goji berry hatásos az ún. diabéteszes retinopátiás terápia során. A diabéteszes retinopátia egy szembetegség, amely a cukorbetegség következményeként alakul ki felnőttkorban; legfőbb stádiumában látásvesztéshez is vezethet. A terápia során a Goji már többször taglalt szuper-hatóanyagai révén a szervezet számára nyújthat segítő kezet a betegség visszaszorításában

Gyógymód a rák ellen?

A Goji ellaginsavat is tartalmaz, mely segíthet megelőzni a DNS mutációját és a rák kialakulását. A DNS, mint a szervezet legfontosabb kémiai anyaga,- hogyha megsérül vagy károsodik, akkor sokkal nagyobb eséllyel alakul ki rákos megbetegedés is a szervezetben. A Gojiban lévő betain és különböző vezér molekulák, illetve a poliszacharidok helyreállíthatják és kijavíthatják a megsérült DNS-t.

A rákkutatás egyik fontos pillérét képezte az a megállapítás is, mely szerint a Gojiban lévő poliszacharidok fokozzák az interleukin-2 (IL-2) termelését. Az IL-2 egy fontos sejtfehérje, mely a szervezetben erős daganatellenes válaszokat indukál számos ráktípus ellen. A Kínában zajló kutatásokkal rámutattak, hogy az IL-2 erős immunerősítő tulajdonságának hála a goji bogyó szedésében megvan a lehetőség arra, hogy elpusztítsuk a daganatos sejteket.

Egyes kutatók szerint a Goji véd a kemoterápia és a sugárkezelés néhány káros mellékhatásától is. Mára több mint 50 klinikai kutatással támasztható alá, hogy a Goji igen is hatékony segítség lehet a jövőben a rák elleni küzdelemben.

Javítja az emésztést

A Gojit régóta használják az emésztés gyengeségének kezelésére – ezt a problémát a gyomorsejtek aktivitásának csökkenése okozza. Mivel a Goji berry könnyen emészthető, a bogyó támogatja az immunitást azáltal, hogy elősegítik a hasznos baktériumok, a probiotikumok termelődését és növekedését az emésztőrendszerben.

Termékenység és a libidó növelése

A Goji bogyót az ázsiai orvosok már régóta használják a terméketlenség kezelésére férfiaknál és nőknél egyaránt. Úgy tartják, nőknél hatékonyan képes helyreállítani a szaporodás képességét, míg a férfiaknál a Goji poliszacharidjai révén képes meghosszabbítani a spermiumok élettartamát.

A tradicionális kínai orvoslásban a Goji berry-t ’első számú nemi vágy-élénkítőként’ írták le. Azóta már sikerült bizonyítani, hogy nem alaptalanul. Kiderült ugyanis, hogy a Goji képes a tesztoszteronszint növelésre, illetve a libidó javítására.

Géndopping

Géndopping

Ha a géndopping jobban elterjed, nem beszélhetünk többé reális sportteljesítményről. A genetikai dopping lehetőségeinek kiaknázása és az ilyen…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek