Mi az oka az agressziónak?

Mi az oka az agressziónak?
Total
0
Shares

Általánosan elmondható, hogy az agresszió és az agresszív viselkedés inkább a férfiakra jellemző. Vajon miért van ez így? Erre kereték a választ az Oxford Egyetem kutatói.

Több magyarázat is létezik azzal kapcsolatban, hogy miért viselkednek a férfiak agresszívebben a nőknél.(Az agresszió fizikai és verbális is lehet, de mindkettő inkább a férfiakra jellemző.) Az egyik elmélet a szexualitás a másik pedig a szociális kiválasztódás elméletét részesíti előnyben.

Azt még mindig vizsgálják, hogy milyen szerepet tölt be az agresszív viselkedésben a tesztoszteron. Erről a szakértők nézetei eltérőek.

Az első elmélet szerint a férfiak azért agresszívabbak, hogy ezzel biztosítsák jobb reprodukciós képességeiket. Minél harcosabb természetű valaki, annál több nővel tud később szexuális kapcsolatot létesíteni. Ennek eredményeként egyre több utód született, – egyre több utódra örökíthette a génjeit. Más szempontból, az agresszió egy tanulandó tulajdonság, amely a szerepek felosztásából ered. Az emberek már fiatal kortól meghatározott szociális normák szerint nevelődnek, – máshogy a nők és máshogy a férfiak. Mindkét nemtől más-más szociális szerepet várnak el. Bár sokáig úgy képzelték, hogy a két elmélet szemben áll, most úgy tűnik, mindkét elmélet érvényes lehet.

Az Oxfordi egyetem egyik pszichológusa, Ralf Wölner a közelmúltban kísérelte meg összekötni a két elméletet. A kísérletek, – melyeket összesen 10 000 diák bevonásával készítettek, – azt igazolták, hogy a fiúk általánosan agresszívebben viselkedtek a lányokkal szemben. Bár az is kiderült, hogy azokban az osztályokban, ahol a lányok voltak többen, a fiúk kevésbé voltak agresszívak, mint ott, ahol a fiúk domináltak. Ahol hagyományos fiú-lány osztályok voltak, a fiúk sokkal agresszívabban viselkedtek a lányokkal szemben.

Szálkásítás

A Szálkásítás magasiskolája

Mielőtt elkezdenéd olvasni ezt a cikket, egy dolgot tisztázzunk: Nem ígérünk egy-két hét alatti gyors programot, amivel csodákat…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek