Összefügghet a haspuffadás a stresszes életmódunkkal

Haspuffadás
Total
0
Shares

A feszültséggel teli mindennapok könnyen és igen hamar okozhatnak kellemetlen mellékhatásokat. A kimerültség, türelmetlenség, a rossz hangulat és az alvásproblémák mellett számos egyéb negatív testi és lelki velejárója lehet a rohanó életmódnak.

Sajnos a gyakori puffadásos tüneteket is sok esetben a stressz válthatja ki

Mindenekelőtt oda kell figyelnie a megfelelő egészséges életmódra és táplálkozásra!

Emésztőrendszerünk érzékenyen reagál a testünkben zajló folyamatokra (pl. egy vírusfertőzés során gyakran megváltozik az emésztésünk „tempója”), emellett a minket érő egyéb külső ingerek is hatással vannak az anyagcsere-folyamatok működésére. Nem véletlen tehát, hogy a folyamatos feszültség első következményei között a hasfájás, a görcsök és a visszatérő puffadás is gyakran szerepel.

A feszültségtől a puffadásig

A fokozott gázképződés hátterében olyan, a stresszes életvitelből fakadóan kialakuló hétköznapi szokások is állhatnak, amelyekről nem is gondolnánk, hogy befolyásolhatják a közérzetünket.

Kapkodó evés

A folyamatos időhiány miatt hajlamosak vagyunk az étkezéseinket is gyorsan letudni, pedig ezzel kellemetlen következményeket okozhatunk magunknak. Fontos, hogy az ételeket jól megrágva, kis falatokban vegyük magunkhoz, továbbá hagyjunk elegendő időt egy-egy fogás elfogyasztására. Ellenkező esetben jellemző, hogy a nem megfelelő módon megrágott falatokat is lenyeljük, ami felesleges megterhelést jelent a gyomornak. Tudatosan figyeljünk oda a megfelelő adagok fogyasztására, ugyanis a túlevés is vezethet puffadáshoz. A kapkodó evés másik gyakori eredménye a levegőnyelés (aerofágia), amely során az emésztőrendszerbe jutó extra levegő hasfeszülést és puffadásos tüneteket idézhet elő.

Helytelen étrend, egészségtelen élelmiszerek

Sok esetben szintén a rohanó életmód számlájára írható, hogy inkább a gyorséttermekből rendelünk magunknak ebédet ahelyett, hogy egészséges ételeket vinnénk magunkkal. Bizonyos élelmiszerek az összetételüknél fogva okozhatnak bélgázosságot, ezért érdemes elkerülni a fogyasztásukat. Ilyen például a legtöbb gyorsétel, az édességek, a szénsavas üdítők. Figyelnünk kell a testünk jelzéseire is. A puffadás oka lehet, egy bizonyos szintű laktóz, vagy glutén érzékenység is.

Mindennapos stressz

Amikor feszültek vagyunk, az izmaink is önkéntelenül megfeszülnek, emiatt különféle kellemetlen mellékhatások jelentkezhetnek. Ilyen például a fejfájás, a nyakfájás, illetve a hasfájás, melyet jellemzően szélgörcsök és hasi diszkomfort érzés kísérhet.

Mindazonáltal maga a puffadás is okozhat stresszt, ami egy ördögi kör kialakulásához vezet. Nem elhanyagolható tényező, hogy a stressz miatti folyamatosan magasabb kortizolszint is hatással lehet az emésztésünkre, sőt a teljes anyagcserénkre is.

Milyen betegségek esetén jelentkezhet haspuffadás?

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

Amennyiben a tüneteket nem kóros eltérés okozza, az életmód és étkezésünk tudatos átformálásával elkerülhetjük a további panaszokat.

A megfelelő, egészséges táplálkozás (rendszeres, nyugodt étkezés, minőségi ételek, elegendő folyadék fogyasztása, mindennapos rost bevitel, emésztő enzimek esetleges alkalmazása, a cukrok, a glutén és a laktóz kerülése, illetve a szénsavas italok elhagyása) mellett elengedhetetlen a testmozgás rendszeresítése is, hiszen a passzív életmód és az ülőmunka hozzájárulnak az anyagcsere-folyamatok lassulásához, így egyebek mellett a fokozott gázképződés megjelenéséhez is.

Mi az a Legionárius –betegség?

Mi az a Legionárius –betegség?

Veszély a vízben A Legionella géniusz Gram-negatív baktériumok egy patogén csoportja, amelybe jelenleg körülbelül 50 baktériumfajt sorolunk. Ha…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek