Gyakori betegségek, melyek fáradtsággal járnak

Fáradtság
Total
0
Shares

Orvosok és szakértők szerint a krónikus fáradtságnak akár súlyosabb okai is lehetnek. Amennyiben az ember nem megy orvoshoz a kiváltó ok pontos meghatározására csak nehezen kerülhet sor.

Vegetáriánusok és a vérszegénység.

Amennyiben valaki vérében alacsony a vörösvértestek száma, vérszegénységről beszélünk. Ilyen esetben a szervezet oxigénnel való ellátása jelentősen csökkenhet, és az ember még akkor is fáradtnak érezheti magát, ha szinte semmilyen fizikai aktivitást nem hajtott végre. A vérszegénységet rák, folsavhiány, B12-vitamin hiánya, vashiány, vagy a hema szintézisének problémája is kiválthatja. A hemoglobin alacsony szintjét a szervezet több vörösvértest létrehozásával és megnövekedett szívveréssel igyekszik megoldani, ez pedig jelentős módon leterheli a szervezetet. Komolyabb esetekben akár fejfájás és fülzúgás is jelentkezhet, a bőr, a nyálkahártyák, a körömágyak és az íny halvánnyá válhat. A vérszegénység hatással van az öröklődésre, és manapság gyakran fordul elő vegetáriánusok és vegánok körében. A vegánok mind vas, mind B12-vitamin hiányban szenvedhetnek, mivel étkezésükből teljesen kiiktatják az állati eredetű élelmiszereket. Kellő odafigyeléssel, az élelmiszerek megfelelő párosításával, szuper food-ok fogyasztásával, vas tabletta és B12 használatával megelőzhető, orvosolható a probléma.

Cöliákia, vagy glutén érzékenység.

A cöliákia egy olyan autoimmun betegség, amely során a szervezet a gluténnel szemben érzékennyé válik. Ennek hatására a belek nyálkahártyája begyullad, és ez akár a bélbolyhok teljes elsorvadásához is vezethet. A bél emiatt nem tud megfelelő módon működni, nem képes felszívni a tápanyagokat és a vitaminokat, ami aztán fáradtsághoz, vérszegénységhez, a testsúly csökkenéséhez és hasmenéshez vezethet. Egyetlen megoldás a gluténmentes étrend követése. Ezzel a betegségek tünetei csökkennek, később megszűnnek. Érdemes megjegyezni, hogy számos esetben más allergiás reakciókat is megszüntethetünk a glutén radikális csökkentésével, kiiktatásával. Bizonyított tény, hogy idegrendszeri betegségek esetében is javulást észleltek a gluténmentes diéta alkalmazásával.

Krónikus fájdalom, mely csak lassan múlik

A fáradtságot gyakran olyan betegség vagy baleset által kiváltott krónikus fájdalom is kiválthatja, amely helyét nem lehet pontosan meghatározni. A leggyakoribb krónikus fájdalmak közé olyan fej-és hátfájás tartozik, amelyet idegsérülés vált ki. A megfelelő kezelés betartása esetén a fájdalommal együtt a fáradtság is elmúlik. Érdemes kipróbálni a természetes növényi alapú fájdalomcsillapítókat, gyógyteákat.

A depresszió, mely végzetes lehet

A fáradtságnak nem kell minden esetben a testet érintő betegség miatt kialakulnia. A depresszió szintén előidézheti. A depresszió súlyos esetekben nem csak fáradtságot és levertséget idézhet elő, de az embernek akár teljesen elveheti az életkedvét is. A depresszió kezelésében fontos lehet a pszichoterápia és legvégső esetben az antidepresszánsok. Bizonyos enyhébb esetekben megoldást jelenthet néhány aminosav készítmény (thirozin, fenilalanin), illetve a sportmozgás is. Mivel a depressziónak több változata is létezik, az orvosi konzultáció létfontosságú. Amennyiben 14 napnál több ideig úgy érezi valaki magát, hogy a mentális állapota nem kielégítő, letargikus állapotban van, – úgy ajánlott orvost, pszichológust felkeresni.

A fibromyalgia következménye

A fibromyalgia egy olyan, izmokat érintő betegség, amely hatására az izmok már érintésre is érzékennyé válnak. A lágyszövetek reumája többek között az alvás minőségére, az emlékezetre és az ember hangulatára is hatással van, ezért súlyos esetekben akár depresszióval is járhat. A betegség elsősorban nőknél jelentkezik, de még ma sem tudni pontosan, mi is annak kiváltó oka valójában. Emiatt sokszor a fibromyalgiának csupán a tüneteit lehet mérsékelni.

A hipotireózis elhízáshoz is vezethet.

A fáradtság a pajzsmirigy működés zavarát is jelezheti. Az alul, illetve a túlzottan működő,- és ez által többlet hormont termelő pajzsmirigy is okozhatja a problémát. Ennek oka ugyanis a mirigy által termelt hormonok nem megfelelő mennyisége. Ebben az esetben a betegek nem csak fáradtak, de izmaik is fájhatnak. Nők esetében a menstruáció rendszertelenné válhat, a haj és a köröm töredezhet, a bőr pedig szárazzá válhat. A hipertireózisnak két változata ismert – a szerzett és a veleszületett. Ezek kezelése orvosilag viszonylag egyszerűnek tűnhet, – legtöbbször pajzsmirigy hormon szedését javasolják. A szerzett hipotireózist bizonyos esetekben természetesen módon is lehet orvosolni különböző vitaminok, ásványi sók, egyéb étrend-kiegészítők alkalmazásával és egy helyes, egészséges étrend beállításával…

A sclerosis multiplex és az agy károsodása

A túlzott fáradtság kialakulása hátterében akár a sclerosis multiplex is állhat. Ez egy olyan krónikus betegség, amely elsősorban az agyat és a gerincvelőt, vagyis a központi idegrendszert érinti. A betegek egy idő után még a legegyszerűbb feladatok elvégzésére sem képesek, a betegség következtében ugyanis izomrángások jelentkeznek. A betegség első tünetei 20 és 40 éves kor között jelentkeznek, kezelése pedig akut és hosszú ideig tartó lehet. A betegség sajnos teljesen nem gyógyítható, de a beteg életminőségén viszont javítani lehet.

Alvási apnoé

Egy olyan súlyos betegségről van szó, amikor a beteg légzése alvás során leáll. A légzés csak mikroébrenlét esetén indul újra. Ez egy éjszaka során akár több alkalommal is megismétlődhet. A probléma elsősorban a túlsúlyos személyeket érinti, és a magas vérnyomás, szívbetegségek és szívinfarktus kialakulásához is vezethet. Az esetek többségében a probléma egyszerű fogyással is orvosolható, néha viszont műtéti beavatkozásokra is szükség van. Az alvási apnoét ezenkívül a 2. típusú cukorbetegség, altatás során fellépő komplikációk, májkárosodás és pszichológiai problémák is előidézhetik.

D Vitamin

2-es típusú cukorbetegség esetén is érdemes tudni!

Egyre több érv szól a D-vitamin mellett. Évről-évre egyre több pozitívum derül ki, miért is kellene rendszeresen D3…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek