Az ínybetegség kiváltó oka lehet az Alzheimer-kórnak (is)

Fogápolás fontossága
Total
0
Shares

Az Alzheimer-betegség, a rheumatoid arthritis és a tüdőgyulladás egyik formája az ínybetegségekből eredeztethető. A fertőző ínyben megtalálható baktériumokat fölfedezték az Alzheimer-beteg agyában, és úgy tűnik, a tudósok kezdik megérteni, hogyan kerülnek az érintett ínyterületekről az agyba.

Feltételezték, hogy a fogágybetegséget (periodontitis) okozó baktériumnak szerepe lehet a rheumatoid arthritis ás az aspirációs tüdőgyulladás (idegen test tüdőbe kerülése miatt kialakuló tüdőgyulladás) létrejöttében.

Az ínygyulladást okozó baktériumot megtalálták boncoláskor az Alzheimer-betegek agyában, míg más, ettől nem szenvedők agyában nem volt kimutatható, amint azt a Louisville Egyetem Fogászati Klinikájának kutatói jelentik. A baktérium az emberek 20%-ában megtalálható, és akkor válik veszélyessé, amikor gyulladásos reakciót vált ki, ínyduzzanatot és vérzést okozva, károsítva az ínyszövetet. Ilyenkor diagnosztizálják periodontitisként. Rágáskor, fogmosáskor a vérző ínyből a véráramba kerülve okoz egyéb betegségeket.

Stressz

Túl sokat stresszelsz?

Problémád van a koncentrációval? Nehezen alszol el? Használj DL-phenilalanint és GABA étrend-kiegészítőt! Ezek a hatóanyagok garantáltan támogatják az…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek