Mi az a Legionárius –betegség?

Mi az a Legionárius –betegség?
Total
0
Shares

Veszély a vízben

A Legionella géniusz Gram-negatív baktériumok egy patogén csoportja, amelybe jelenleg körülbelül 50 baktériumfajt sorolunk. Ha ezek közül 20 faj valamilyen oknál fogva a tüdőbe kerül, annak akár súlyos szövődményei is lehetnek.

Mikroszkópon keresztül a Legionella nevű baktériumok szinte teljesen ártalmatlannak tűnnek. Esetükben a fő probléma abban rejlik, hogy szinte bármilyen mesterséges vizes környezetben megtelepedhetnek, és ott villámgyorsan szaporodni kezdenek. A baktériumok számára a 25-45 C közti hőmérsékletű víz az ideális, de rövid ideig (körülbelül fél óra) akár 60 C-os hőmérsékletű vízben is kibírják.

A Legionella több más mikrobával és kórokozóval együtt vízvezetékek vagy tartályok falán vékony bevonatot hozhat létre. Ebben folyamatosan tápanyagokhoz juthatnak és tovább szaporodhatnak, sőt mi több, olyan extracelluláris anyagokat is kiválasztanak, melyeknek köszönhetően több fertőtlenítőszernek is ellenállhatnak.

A fertőzött víz belégzését vagy letüdőzését követően a gyenge immunrendszerű, vagy érzékenyebb szervezetű emberek szervezetében ún. legionárius betegséget (legionellosis) okoz, ami egy légzőrendszert érintő, gyakran tüdőgyulladással járó fertőző betegség. A Legionella pheumophilla baktérium egyrészt a tüdőgyulladásos esetek körülbelül 13%-áért felelős, másrészt ún. Pontiac-lázat is kiválthat, ami egy tüdőgyulladás nélküli és sokkal enyhébb lefolyású légzőszervi megbetegedés, és leginkább az akut influenzához hasonlít. A fertőzés inkubációs ideje 2-10 napig tart, lefolyásának súlyossága ezt követően elsősorban a beteg immunrendszerének állapotától és a kezelés hatékonyságától függ.

A Legionella a nevét egy járvány után kapta, amelynek során egy akkor még „titokzatos betegség” 221 főt betegített meg, 34 halálesetet okozva. A járványt először az Amerikai Légiós találkozón megjelent személyek között észlelték.

Mi az oka az agressziónak?

Mi az oka az agressziónak?

Általánosan elmondható, hogy az agresszió és az agresszív viselkedés inkább a férfiakra jellemző. Vajon miért van ez így?…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

További érdekességek