Az olívabogyó és az olívaolaj rendkívül egészséges egyszeresen telítetlen zsírsavval rendelkezik, mely egyedüliként véd a szívbetegségek, a kognitív hanyatlás, az Alzheimer-kór és az ideggyulladás ellen. Tulajdonképpen az olívaolajban található polifenolok azok, amik igazán számítanak, mivel ezek a növényi vegyületek stimulálják az úgynevezett autofágiát, a sejtjeink újrahasznosító programját.
Ebben az egészséges mechanizmusban nagy szerepe van a szervezetünkben található bélbaktériumainknak, mivel ők adnak jelzést a sejtjeinknek az autofágia stimulálására. A mikrobiomunk imádja az olívaolajban található polifenolokat, ezért jó lenne, ha minél többet fogyasztanánk belőle. A tudósok véleménye szerint a mediterrán népek jobb egészségi állapota is a nagy mennyiségű olívaolaj fogyasztásának köszönhető.
Egyébként a diófélék is kivételesen nagy mennyiségben tartalmaznak egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat, és figyelemre méltó védelmet nyújtanak a szívbetegségek ellen. Ennek oka többek között, hogy a bennük található prebiotikus rostokat is kedvelik a bélflóránkban található, egészségünket támogató bélbaktériumok.